Artikkeli1, kuva

Paavo Ahola summasi ajatuksiaan viimeisen pelin jälkeen

HJS ja SalPa tarjosivat intensiivisen viimeisen ottelun

Vaikka panosta ei ollut sen enempää kuin sarjasijoitukset, nousivat tunteet välillä varsin tulisiksi, kun Hämeenlinnan Jalkapalloseura ja Salon Palloilijat päättivät sarjakautensa Pullerin koleassa lauantaipäivässä. Intensiivinen ottelu ei päästänyt katsojia otteestaan missään vaiheessa, sillä molemmat joukkueet halusivat selkeästi päättää kautensa voittoon. Lopulta HJS kampesi salolaiset tieltään 2-1 (1-1) -voitolla loppukauden tulessa liihottaneen Jesse Huhtalan kahdella maalilla. HJS voitti kauden neljä viimeistä otteluaan maalierolla 15-6. 

– Tyylikäs kauden lopetus niin kuin oli tavoitteena. Kuten ennakoimme niin vastassa oli tämän kauden kovin SalPa. Heillä oli vauhtia ja laatua kentällä tänään iso määrä, HJS:n päävalmentaja Lauri Hakanen kertoi. 

Ottelu käynnistyi vauhdikkaasti ja kummatkin joukkueet hätyyttelivät avausmaalia kertaalleen ensimmäisen kympin aikana.  

Vartti oli pelattu, kun salolaiset järjestivät hässäkän kotijoukkueen maalille. Valtteri Paananen blokkasi SalPan ensimmäisen yrityksen ja jatkotilanteesta Kasperi Tuomi pääsi ampumaan pienestä kulmasta, mutta suuntasi laukauksensa sivuverkkoon.  

Hetken päästä Jesse Huhtala prässäsi salolaispuolustajaa kulmalipulle. Seurauksena tullut rajaheitto suoritettiin nopeasti ja Santeri Stenius nousi päätyrajaa pitkin rangaistusalueelle, mutta maalin edestä mennyt syöttö löysi Timo Viljasen valitettavan pienestä kulmasta ja Viljasen laukaus pöläytti maaliverkkoa väärältä puolelta.  

20 minuuttia oli pelattu, kun Huhtala katkaisi SalPan keskikentän harhasyötön ja ampaisi oikealta keskikaistalta vahvaan nousuun. Täydestä vauhdista lähtenyt voimakas veto rangaistusalueen rajalta meni maalin ylänurkkaan ja HJS siirtyi 1-0-johtoon.  

SalPa tasoitti vain pari minuuttia myöhemmin erikoisesti. HJS-maalivahti Eero Viljanen tuli puolustuslinjan taakse lähetettyä palloa vastaan 25 metriin, mutta potkaisi pallon suoraan syötön perään lähtenyttä Jami Siirtolaa päin, jolla oli tämän jälkeen tehtävänä vain kuljettaa pallo lähestulkoon maaliin asti.  

Ensimmäisen jakson loppu kulki salolaisten lievässä hallinnassa. SalPa sai luotua pari hyvää maalipaikkaa, mutta lisäosumia ei ensimmäisen jakson aikana enää nähty. Hakanen ei ollut tyytyväinen joukkueensa ensimmäisen jakson esitykseen.  

– Aika hermostunut kokonaisuus kaikkinensa. Emme pystyneet järkeviin syöttöketjuihin ja pelin rytmittämiseen pallollisena, kuten pystyimme aikaisemmissa peleissä. Kun SalPalla oli vähänkin tilaa niin he pystyivät rytmittämään pelin virtausta ja jouduimme ajoittain puolustamaan syvällä. Aika pitkälti SalPan paikat tulivat omista hasseistamme, kun syötimme väleihin, joista peli meni poikki ja Salpa pääsi hyökkäämään vastaan. Kuitenkin 1-1 oli aika oikeutettu lukema ensimmäisen jakson jälkeen.  

Ensimmäistä jaksoa sävyttivät lukuisat kokoukset ottelun erotuomarin Juho Niemisen ympärillä. Varoituksia ensimmäisellä jaksolla jaettiin neljä, ja koko ottelussa kaikkiaan seitsemän, mutta joukkueiden reaktioista päätellen niitä olisi voitu antaa vielä enemmän.  

– Yllättävän paljon oli tunnetta ja se meinasi välillä mennä vähän överiksi. Vastustajan kapteenin kanssa puhuimme, että pitäisi vähän rauhoittaa jengejä ja ehkä peli vähän rauhoittuikin sitten toisen jakson loppua kohden. Mutta se on sellaista, kun pelataan tunteella ja halutaan voittaa, totesi HJS:n kapteeni Paavo Ahola (artikkelikuvassa). 

HJS:n valmennusjohto reagoi tauolla voimakkaasti suorittaen peräti kolme pelaajavaihtoa, kun Giscard Mosamete, Lauri Kesti ja Azina Alingue tulivat Eero Lambergin, Toivo-Elmeri Supperin ja Timo Viljasen tilalle. Vaihdoilla oli positiivinen efekti HJS:n pelaamiseen.  

– Kolme vaihtoa tauolla on paljon, mutta näin jälkiviisaana voi todeta, että ne toivat meille hyvän rytminvaihdoksen heti toisen jakson alkuun. Saimme muutaman pitkän hyökkäyksen ja pallonhallintajakson yläalueella, jotka olivat myrkkyä SalPalle. Saimme peliä kontrolliin ja sen jälkeen meillä oli lyhyempiä puolustusjaksoja ja aloimme voittamaan palloja etupuolelta. Toinen jakso oli meiltä erittäin vahva ja sitä kautta saimme pisteet himaan, Hakanen sanoi.  

Ja vahva jakso se totta tosiaan olikin. Jo parin minuutin jälkeen Roope Huhtala laittoi hyvän pystysyötön oikeaksi wing-backiksi tulleelle Mosametelle, jonka matala keskitys löysi maalin edestä Steniuksen. SalPa-maalivahti Joni Rahila onnistui kuitenkin torjumaan ohjauksen kulmapotkuksi.  

Seurannut kulma pelattiin 16:sta rajalle Jesse Huhtalalle, joka tiputti pallon Alinguelle, jonka tulinen laukaus osui ylärimaan.  

Toista jaksoa oli pelattu kymmenen minuuttia, kun pallo löysi boksissa Jesse Huhtalan. Mies laukoi lähes paikaltaan kovan matalan vedon SalPa-maalin etukulmaan. Huhtalan maalisaldoksi tuli lopulta 14 maalia 15:een pelaamaansa otteluun. Kolmeen viimeiseen otteluun hän teki seitsemän maalia. Kakkosen maalikuninkuuteen maalit eivät ihan riittäneet, kun KaaPon Juho Salminen nosti oman maalimääränsä 17:ään KaaPon 7-0-voitossa Pallo-Iiroista.

– Ei tällä kertaa ihan riittänyt. Joukkuekaverit sanoivat, että tee ainakin kaksi niin pääset tasoihin ja kaksi sieltä tuli ja se riitti ottelun voittoon. Oma kausi päättyi loppujen lopuksi hyvin samoin kuin joukkueen. Alkukaudesta oli vähän haasteita siinä, että tottuu joukkueen tahtiin ja pääsee itsekin pelikuntoon paremmin ja paremmin. Loppua kohden alkoi paranemaan ja se näkyi joukkueen osalta tuloksessa ja itsellä maaleissa, Huhtala summasi. 

Kymmenen minuuttia johto-osuman jälkeen HJS oli lisätä etumatkaansa kahteen otteeseen. Prince Mokuman riiston jälkeen Stenius tarjosi Kestille pystysyötön boksiin, mutta pieneen kulmaan ajautunut laituri joutui toteamaan Rahilan ohittamattomaksi.  

Heti perään Jesse Huhtala taisteli pallon aivan päätyrajalta Alinguelle, mutta vitosen viivalta lähteneen vedon eteen ehti salolaispuolustus.  

Vartti ennen loppua Jesse Huhtala pääsi yrittämään hattutemppua Kestin syötöstä, mutta laukaus kymmenestä metristä suuntautui maalin yli.  

SalPa ei toisella jaksolla HJS-maalia liiemmin uhkaillut. Siirtola pääsi ottelun lopulla yrittämään kuudentoista rajalta, mutta Eero Viljanen venytti itsensä hienoon torjuntaan.  

HJS:n toisen jakson esitys sai kiitosta myös Aholalta.  

– Pystyimme pelaamaan ja hyökkäämään kontrolloidusti ja siten olemaan vaarallisia. Ei ensimmäiselläkään jaksolla hätää ollut, mutta SalPa pääsi virheistämme paikoille. Kaikin puolin tänään oli hyvä esitys ja on kiva päättää kausi voittoon ja kolmossijaan lohkossa.

SalPa peli jäi Teuvo Palkin viimeiseksi palvelukseksi HJS:lle tällä erää. Kuva: Kai Savonniemi

  

HJS pääsi eroon hissijoukkueen leimasta

HJS:n lopputulema Kakkosen B-lohkossa oli lopulta 28 pistettä ja kolmossija. Ahola kertoi kauden alla, että joukkueen tavoitteena on näyttää, että se kuuluu Kakkoseen. Näin myös tapahtui.  

– Ihan selkeästi kuulumme tälle tasolle. Pystyimme suurinta osaa vastustajia vastaan jopa hallitsemaan pelejä ja selkeästi oli nähtävissä, ettei meidän paikka ole ainakaan tätä alempana. Lähdemme tästä rakentamaan ylöspäin ja tämä on se taso, jolle meidän on vähintään yllettävä ensi kaudella. Rima on asetettu nyt tähän eikä tämä ollut mikään suonenvetokausi, jossa olisimme pelanneet kykyjemme ylärajoilla, vaan pystymme edelleen kehittymään. Kolmossija antaa lisää nälkää tehdä hommia, jotta pystymme ottamaan steppejä lisää ylöspäin, Ahola mietti.  

– Edellistä Kakkosen visiittiä on muistelu ihan tarpeeksi, mutta jos kerran vielä muistellaan niin siihen nähden oli tosi hyvä suoritus. Klubi 04 ja Ilves olivat selvästi muita parempia, mutta muuten oli tiukkaa ja onnistuimme nousemaan muun porukan kärkeen. Siitä olen hyvin iloinen, että pystyimme kääntämään tiukkoja pelejä voitoiksi, mikä on aiemmin ollut ongelma, Ahola myhäili.  

HJS otti kauden kuluessa merkittäviä askeleita eteenpäin. Hakanen nostaa esiin, että otteisiin saatiin loppukaudesta erityisesti tasaisuutta.  

– Alkukausi ja sarjan puoliväli olivat aika ailahtelevaa pelaamista. Hyvää peliä saattoi seurata huono peli ja hyvää puolituntista saattoi seurata 15 minuuttia, jolloin ei saatu aikaan yhtään mitään. Se puolisko oli tietyllä tapaa niiden oppirahojen maksamista, joista paljon puhuttiin. 

– Jälkimmäinen puolisko oli sitten tuloksellisesti kovaa tekemistä ja valtaosa voitoista tulikin loppukaudella. Se kertoo siitä, että pystyimme hyödyntämään enemmän omia vahvuuksiamme ja että ymmärsimme mistä asioista pitää peleissä huolehtia, jotta voitosta pystyy pelaamaan. Oman maalin puolustaminen ja puolustuspelaaminen ylipäänsä paranivat koko ajan kauden edetessä ja meitä vastaan oli vaikeampaa tehdä maaleja. Ja kun olimme useammin johtoasemassa niin pääsimme hyödyntämään vahvuuksiamme vielä enemmän, Hakanen puntaroi.  

– Pelaajat, valmennus ja taustatiimi voivat olla todella ylpeitä tämän kauden tekemisestä ja lopputulemasta.  

Myös yksilöpuolella on tapahtunut paljon kehitystä.  

– Kovia ja nousujohteisia suorituksia on yksilötasolla tullut paljon. Meillä on kaksi maalivahtia, jotka pelasivat puoliksi loppukauden pelit ja pystyivät molemmat voittamaan niitä. Puolustuslinjan toiminta on mennyt eteenpäin kokonaisuutena, mutta yksilöt alkoivat voittamaan enemmän kaksinkamppailuja sekä ilmassa että maassa. Joka pelipaikalla ja joka osa-alueella tapahtui isoa kehitystä, mikä selkeästi näkyi tulostaululla. Ossin (Lehtonen) puolesta harmittaa, sillä talven perusteella häneltä pystyi odottamaan todella paljon ja tekeminen näytti älyttömän hyvältä, mutta tämä kesä meni jalkaa parannellessa ja tähtäin siirtyi ensi vuoteen, Hakanen luetteli.  

HJS nauttii hetken aikaa hyvin menneestä kaudesta, mutta katseet ovat suunnattu jo tulevaa kohden. Jatkuva kehittymisen vimma puskee seuraa eteenpäin. Hakasella on mielessään jo osa-alueita, joita kehittämällä myös tulosten on mahdollista parantua entisestään.  

– Pallollisen pelaamisen monipuolistaminen ja laadun nostaminen. Pystymme jo pelaamaan ja kilpailemaan tässä sarjassa, mutta sujuvuuden lisääminen pallolliseen pelaamiseen, pallon nopeampi liikutteleminen ja päätöksenteon nopeutuminen, jotta meidän kollektiivi rupeaa toimimaan paremmin on se, millä peli nopeutuu. Juoksemalla se ei enää hirveästi nopeudu vaan sillä, että meille tulee vähemmän teknisiä virheitä, jotka maksavat pallonmenetyksinä tai että havainnoimme kenttää nopeammin ja löydämme enemmän oikeita valintoja. Se on sitä jatkuvaa hiomista ja ymmärrystä, että kehittymisen varaa on yksilö- ja joukkuetasolla, Hakanen summasi. 

HJS kiittää kannattajiaan ja yhteistyökumppaneitaan kaudesta 2020. Ilman teitä emme olisi mitään!  

 

Kokoonpano SalPa-ottelussa: 

Eero Viljanen

Toivo-Elmeri Supperi <–> Lauri Kesti 46′

Valtteri Paananen

Roope Huhtala

Timo Viljanen <–> Azina Alingue 46′

Kasimir Arminen

Prince Mokuma

Paavo Ahola

Eero Lamberg <–> Giscard Mosamete 46′

Jesse Huhtala <–> Ossi Lehtonen 77′

Santeri Stenius <–> Lasse Kivinen 89′

 

Artikkelikuva: Kai Savonniemi.

Juhlalogo-300x300

Kohti unelmia!

HJS Akatemia ry on perustettu syksyllä 2015 kehittämään hämeenlinnalaista edustusjalkapalloa. Seuran tavoitteeksi asetettiin paikallisen jalkapallon palauttaminen Kakkoseen vuoteen 2020 mennessä. Määrätietoinen työ on tuonut meidät minimitasolle ja nyt on aika suunnata kaikkien paikallisten jalkapallon ystävien tavoitteeksi seuran kehittäminen tasolle, joka mahdollistaa tulevaisuudessa vielä korkeammalla tasolla pelaamisen.

Itsenäinen yhdistys toimii yhteistyössä Hämeenlinnan Jalkapalloseuran kanssa ja  seurat yhdessä työskentelevät paremman huomisen puolesta edistämällä hämeenlinnalaista jalkapallokulttuuria.

HJS Akatemia ry

Y-Tunnus:
2720057-1
Osoite:
Matti Alangon katu 24
(Kaurialan Stadion)
13130 Hämeenlinna
Sähköposti:
miehet@hjs.fi 
Puhelin:
+358 442352435

SEURAA MEITÄ