HJS svengasi duurissa hyvätasoisessa kärkiottelussa

Santeri Stenius tykitti pallon vastustamattomasti Jazzin maaliin. KUVA: Kai Savonniemi.
Santeri Stenius tykitti pallon vastustamattomasti Jazzin maaliin. KUVA: Kai Savonniemi.

Hämeenlinnan Jalkapalloseura ja FC Jazz pelasivat laadukkaan ja taktisesti mielenkiintoisen ottelun lohkon kärkikamppailun arvolle sopivasti lauantaina Kaurialaan saapuneen yleisön mieliksi. HJS oli ottelussa lopulta niukasti parempi vieden nimiinsä tärkeät kolme pistettä maalein 2-1 (0-0). HJS:n maalit viimeistelivät Jesse Huhtala ja Santeri Stenius. Jazzilta maalinteossa onnistui Mikael Anttila.

Kumpikin joukkue sai jonkin verran paikkoja jo ensimmäisellä jaksolla Jazzin vastatessa kahdesta vaarallisemmasta. Heti ottelun alussa Eero Viljasen virhe pelinavaamisessa oli käydä kalliiksi, mutta Viljanen paikkasi virheensä loistavalla torjunnalla läheltä lähteneeseen Jazz-laukaukseen. Jakson lisäajalla Aleksi Ikonen laukoi painavan kudin HJS-maalin ylärimaan, mutta hämeenlinnalaiset saivat lopulta puhaltaa helpotuksesta.

Toistensa vahvuudet tarkasti tunteneet joukkueet etenivät tasatahtiin aina ottelun 52:lle minuutille asti, kun HJS lähti vasenta kaistaa pitkin vastahyökkäykseen. Eemeli Raittinen syötti pallon pystyyn Steniukselle, joka löysi takaviistosyötöllä liukastumaankin ehtineen Huhtalan, jonka kauden toinen HJS-maali vei kotijoukkueen 1-0-johtoon.

HJS:n iloa kesti alle minuutin, kun Jazz oli jo tasoissa. Joonas Meura avasi pitkän diagonaalipallon Waltteri Riihimäelle, jonka poikkisyötön siirsi takatolpalta maaliin tauolla vaihdosta kentälle tullut Anttila.

HJS siirtyi uudelleen johtoon näyttävän joukkuemaalin jälkeen 72:lla minuutilla. Joukkue rakenteli tilannetta maltillisesti ja lopulta kahdeksan syötön jälkeen Stenius niittasi voittomaalin vastustamattomasti Jazz-maalin verkkoon. Maininnan arvoisia olivat sekä Eetu Pellikan linjan puhkonut syöttö Joona Dysterille sekä Dysterin syöttö boksissa Steniukselle. Maali oli Steniukselle kauden 15:s.

HJS:n puolustuslinjassa toisen ysikymppisen tällä viikolla pelannut Giscard Mosamete oli iloista miestä voiton jälkeen.

– Sai tehdä älyttömän paljon töitä, jos jotain tuolta halusi. Tiesimme, että vastustaja ei ole turhaan sarjan kärkipäässä, joten piti löytää parasta esiin. Olen tyytyväinen siihen, että joka jätkä laittoi itsensä likoon.

HJS on ollut valtaosassa pelaamistaan otteluista vastustajiaan enemmän kiinni pallossa. Lauantaina vastassa oli niin ikään pallonhallintaan luottava joukkue, joka loi otteluun mielenkiintoisen taktisen asetelman. HJS hillitsi tutuksi tullutta korkeaa prässiään ja otti Jazzin hyökkäyksiä vastaan tietoisesti matalammalla blokilla.

– Halusimme ottaa Jazzilta vauhtia pois, joten meillä oli omia painotuksia, millä saamme Jazzin nollattua. Jazz piti määrällisesti varmaan enemmän palloa, mutta teki sitä aika paljon muodon ulkopuolella, kertoi HJS:n päävalmentaja Lauri Hakanen.

Mosamete oli tyytyväinen siitä, miten taktiikka puri Jazzin hyvään hyökkäyspelaamiseen.

– Jazz tykkää pitää palloa niin vastalääke siihen oli tänään se, että annoimme heidän tehdä sitä ja puolustimme tiloja, mihin he pyrkivät. Teimme törkeän hyvää duunia siinä.

Hyvä puolustaminen loi hyvää hyökkäämistä.

– Saimme parempia hyökkäykseenlähtöjä. Ohitimme hyvin ensimmäistä prässilinjaa ja löysimme tiloja mihin hyökätä, Hakanen kiitteli.

Hakanen näki, että ottelu ratkesi hämeenlinnalaisten parempaan pelaamiseen rangaistusalueella kummassakin päässä kenttää. Asiaan, joka on viime peleissä hiukan sakannut.

– Kasvoimme taas senttejä molemmissa bokseissa. Viime peleissä olemme olleet häviävä osapuoli bokseissa, mutta tänään olimme parempia.

HJS katkaisi Jazz-ottelussa pienoisen pelillisen alakulon.

– Olemme vähän hakeneet omaa tekemistämme pari kolme viime peliä, mutta nyt pystyimme erittäin hyvään esitykseen. Vähän jäi parantamisen varaa syöttötyöskentelyyn, mutta silti otimme sekä pallollisessa että pallottomassa pelaamisessa stepin, jolla voimme tämän tason matseja voittaa. Olen erittäin tyytyväinen joukkueen suoritukseen, Hakanen sanoi tyytyväisenä.

HJS.n molemmat maalit olivat erittäin hienoja joukkuemaaleja, ja varsinkin Steniuksen voittomaali oli pitkän syöttöketjun tulos, joka päättyi kauniiseen murtopelaamiseen.

– Meillä oli malttia viimeisellä kolmanneksella emmekä vain lyöneet palloa heti johonkin. Kuljetimme lähemmäksi kun oli saumaa ja teimme hyviä valintoja boksin sisällä. Pari kertaa löytyi pelaaja loistavasta paikasta ja käytimme paikat tehokkaasti. Hyvän maaliodottaman paikkoja on tullut viime peleissä, mutta niistä on vedetty huti. Tänään käytimme laatupaikat hyvällä prosentilla, Hakanen totesi.

Hakanen oli mielissään myös toisen maalin jälkeisestä johtoasemassa pelaamisesta.

– Olemme olleet tänä vuonna voittopeleissä fiksuja kontrolloimaan palloa yläalueella. Jaksamme myös tilanteen tullen lähteä viemään peliä syvältä ylöspäin. Meillä on hyviä pelaajia siihen, kun meille aukenee tiloja. Se vaan vaatii sen, että pääsemme johtoasemaan. Siinä on ollut tällä kaudella monta kertaa petraamista, Hakanen naurahti.

HJS pääsee vetämään happea rankan viikon päätteeksi, sillä joukkue pelaa seuraavan kahden kerran viikon päästä Espoossa Honka Akatemiaa vastaan. HJS treenaa ensi viikolla muutaman päivän ja viettää sitten vapaata viikonloppua. Hämeenlinnalaiset pysyivät voitolla vielä nousutaistelussa mukana, joten loppukaudelle ei Hakasen mukaan tarvitse motivaation lähteitä sen suuremmin kehitellä.

– Kerätään energiaa kauden loppurutistukseen. Nyt meillä on mahdollisuus saada taas ehjiä treeniviikkoja ja viedä omaa tekemistä eteenpäin. Olemme iskuasemissa ja edessä on hyviä keskinäisiä pelejä sarjan yläpään joukkueita vastaan niin en usko, että ketään tarvitsee erikseen alkaa motivoimaan.

"Sisu" Mosamete odottaa loppukauden pelejä innolla. Loukkaantumisten vuoksi vaikean kauden kokenut toppari on saanut hiljalleen itsensä kuntoon ja antoi vahvoja näyttöjä valmennukselle tämän viikon otteluissa.

– Istuimme ensimmäisen VJS-ottelun jälkeen joukkueen kanssa alas ja asetimme tavoitteeksi vain edetä peli kerrallaan ja lähteä voittamaan jokaista. Sarjataulukon tapahtumilla ei ole merkitystä, vaan nyt menemme vain seuraavaan peliin, voitamme sen ja sitten taas keskitymme seuraavaan, Sisu linjasi.

HJS pelaa seuraavan kotiottelunsa lauantaina 2.10. kello 17:00 Kaurialassa. Vastassa tuolloin on Grankulla IFK. Tervetuloa!

 

Kokoonpano:

Eero Viljanen;

Vaillance Nihorimbere, Valtteri Paananen, Giscard Mosamete;

Jonni Thusberg (Lasse Kivinen 90'), Prince Mokuma (C) (Karzan Jawanmiri 90+4'), Eetu Pellikka (Eero Lamberg 74'), Eemeli Raittinen, Joona Dyster (Gaaid Abshir 74')

Santeri Stenius (Ossi Lehtonen 90'), Jesse Huhtala

 

Ottelukooste:

TULE MUKAAN MATKALLE KOHTI UNELMIA

Juhlalogo-300x300

Kohti unelmia!

HJS Akatemia ry ja Hämeenlinnan Jalkapalloseura ry ovat nyt Yksi yhteinen HJS! Saman hallinnon alla toimisella yksinkertaistamme ja tehostamme koko HJS:n toimintaa.
 
Edustusjoukkue on tavoite ja ponnahduslauta ylöspäin omille junioripelaajille. Joukkue pelaa Kakkosessa ja kehittää toimintaansa jatkuvasti niin kentällä kuin kentän ulkopuolella, jotta meillä on joskus mahdollisuus nousta vieläkin ylemmäksi!
HJS Akatemia ry

Y-Tunnus:
2720057-1
Osoite:
Härkätie 17,
13600 Hämeenlinna
Sähköposti:
toimisto@hjs.fi
Puhelin:
045 120 5771

SEURAA MEITÄ