Artikkeli 37, kuva 1

Koronavirusepidemia pysäytti HJS:n joukkueharjoitukset, mutta ei kehittymisen halua

Urheilusarjat lähes ympäri maailmaa pysäyttänyt koronavirusepidemia on luonnollisesti lyönyt stopin myös HJS:n edustusjoukkueen kokoontumisiin. Pelaajat ovat tällä hetkellä omatoimisella jaksolla, joka jatkuu ainakin pääsiäiseen asti. HJS seuraa Suomen hallituksen linjauksia seuraavat viikot, jonka jälkeen on tiedetään, onko joukkueharjoituksia mahdollista ylipäätään jatkaa vielä pääsiäisenkään jälkeen. Pelaajille sen sijaan on selvää se, miten seuraavat pari viikkoa tulevat harjoituksellisesti kulumaan. 

– Meillä on päiväohjelma tehtynä arkipäiville ja menemme samoilla painopisteillä, joilla olisimme muutenkin edenneet. Pelaajilla on tiedossa viikkorunko ja tapa harjoitella. On hyvä, että meillä ehti jo pari periodia kulua tätä kautta niin pelaajat tietävät, millaisia eri harjoitusviikkojen sisällöt ja painopisteet ovat ja osaavat paremmin viedä harjoitusarkeaan eteenpäin, vaikka fyysinen vaste onkin erilainen kuin mitä se olisi kentällä, päävalmentaja Lauri Hakanen kertoo.   

– Nyt panostetaan siihen, mihin pystytään eli suorituskyvyn nostamiseen ja vammojen parantamiseen. Jos pelaaja hoitaa omatoimisen jakson hyvin niin hän on valmis pelaamaan futista vaaditulla tasolla sitten kun sen aika koittaa, Hakanen linjaa.  

Urheilun näkökulmasta katsottuna Hakanen näkee vallitsevan tilanteen pilvissä hopeareunuksia.  

– Pelaajilla on hirveän hyvä urheilijoina kasvamisen mahdollisuus. Miten pelaaja pystyy analysoimaan omaa tekemistään: onko treenannut tarpeeksi kovaa, ovatko ominaisuudet kehittyneet, onko rytmitys oikea ja jos pelaajaa saa näistä asioista kiinni niin hän on ottanut huiman stepin urheilullisuudessaan. Olen kommunikoinut pelaajille sitä, että nyt on mahdollisuus löytää keinoja kehittää itseään surkuttelun sijaan.  

HJS:n talvikausi pelikentällä niin harjoituksissa kuin peleissä sujui varsin lupaavasti ennen pakollista taukoa. Hakanen on harmissaan, että pelin kehittämiseen tulee tauko, mutta se on lopulta pieni murhe isossa kuvassa.  

– Nyt on tärkeää miettiä sitä, millä tavalla seurojen toiminta jatkuisi mahdollisimman täysipainoisesti siitä pisteestä mihin se jäi, ja ettei jouduttaisi laittamaan osaavia ihmisiä ulos seuroista. Sillä olisi isoja kerrannaisvaikutuksia koko suomifutiksen tilaan. Mutta futis on vain futista ja tärkeää on, että jokaisella rintamalla saadaan elämä normalisoitumaan, Hakanen miettii. 

Kauden alkamisen ajankohta on tällä hetkellä vielä hämärän peitossa. Palloliitto on ilmoittanut, että Kakkosen sarjakausi alkaa aikaisintaan 1.6., joten kauden suunnitteleminen on tässä vaiheessa hankalaa.  

– Riippuu siitä, kuinka pitkä tauko on ja miten kilpailukausi alkaa, ja onko meillä sitten kuusi viikkoa aikaa vai vaikka kaksi viikkoa aikaa valmistautua. Ohjelmaa määrittelee pitkälti myös se, millaisessa kunnossa yksilöt tulevat joukkueharjoituksiin. Fyysinen iskukyky tulee määrittelemään painopisteet. Mutta vielä on turha tehdä niitä suunnitelmia, kun kaikki on vain spekulaation tasolla, Hakanen toteaa.  

Normaalissa yhteiskunnallisessa tilanteessa Hakasen päivät täyttyvät jalkapallosta, kun edustusjoukkueen lisäksi hän työskentelee myös HJS ry:n huippuvaiheen valmennuspäällikkönä. Futiskalenterin ollessa tyhjempi, on aika kulunut mukavasti kotona.  

– Remppa on edennyt kivasti etävalmennuksen ohessa ja nyt on ollut perheelle aikaa muutenkin enemmän. Normaalisti menee monta päivää viikossa, etten näe tyttöjä paljoa hereillä ja puolisonkin kanssa olen päässyt nyt enemmän kommunikoimaan, Hakanen hymyilee. 

”Jokaisen pitää jatkaa työntekoa, vaikkei kukaan tiedä milloin hommat jatkuvat”

Vallitseva tilanne on saanut myös joukkueen kapteenin Paavo Aholan kummastelemaan.

– Onhan tämä kummallinen homma kaikin puolin muiltakin osin kuin futiksen kannalta. Normaalisti sitä on tottunut siihen, että ollaan hiljalleen kauden alun kynnyksellä, mutta nyt olemme joutuneet sopeutumaan, että treenaamme yksin ja että silti pitäisi pysyä tikissä ja jatkamaan siitä mihin jäimme, miettii Ahola.  

– Välitilassahan tässä eletään, mutta jokaisen pitää jatkaa työntekoa, vaikkei kukaan tiedä milloin hommat jatkuvat, Ahola painottaa.  

Aholan mukaan harjoittelun rytmi on pysynyt samana kuin normaalisti ja valmennukselta on tullut harjoitteluun selkeät ohjeet.  

– Suunnitelma ei sinänsä muutu, mutta treeni vähän muuttuu. Nyt haemme kuntoa lenkeillä ja lihaskuntotreeneillä. Ei tässä tyhjän päälle olla jouduttu, koska jokainen tietää mitä pitää tehdä ja tekeminen on jokaisesta itsestään kiinni. Kehitys oli nousujohteista (ennen omatoimista jaksoa) ja viestien perusteella jätkät ovat tehneet hyvin hommia. 

Ahola on harmissaan sarjakauden alun siirtymisestä, sillä hyvin sujunut harjoituskausi ja fiilis joukkueessa nostivat Aholan intoa päästä näyttämään joukkueensa osaamista Kakkosessa. Ahola ei kuitenkaan ole huolissaan siitä hetkestä, kun sarja toivottavasti päästään aikanaan aloittamaan.  

– Kova luotto on siihen, että joukkue on fyysisesti valmis, kun kausi alkaa. Olen nähnyt, kuinka motivoitunut joukkue on, ja kuinka valmis se on tekemään hommia. Motivoituneisuus korostuu nyt entisestään. Jos joku joukkue ottaa tässä tilanteessa kevyemmin niin voi olla pulassa, kun kausi alkaa, Ahola muistuttaa.  

Poikkeuksellinen tilanne on muuttanut Aholankin arkea ja tuonut mukanaan jo hieman tekemisen puutetta.  

– Saan määrittää omat aikatauluni, kun ei tarvitse reissata Helsinkiin opiskelemaan ja työt ovat pois aikataulusta. Pystyn sovittamaan treenaamisen vähän paremmin, ettei esimerkiksi keskiviikkoisin tarvitse olla iltakymppiin asti hallilla. Aikaa on tullut lisää, mutta alkaa keinot loppumaan kesken, että mitä tekisi, kun ei ole tottunut tähän, Ahola naurahtaa.

 

Artikkelikuva: Riku Hasari

 

Juhlalogo-300x300

Kohti unelmia!

HJS Akatemia ry on perustettu syksyllä 2015 kehittämään hämeenlinnalaista edustusjalkapalloa. Seuran tavoitteeksi asetettiin paikallisen jalkapallon palauttaminen Kakkoseen vuoteen 2020 mennessä. Määrätietoinen työ on tuonut meidät minimitasolle ja nyt on aika suunnata kaikkien paikallisten jalkapallon ystävien tavoitteeksi seuran kehittäminen tasolle, joka mahdollistaa tulevaisuudessa vielä korkeammalla tasolla pelaamisen.

Itsenäinen yhdistys toimii yhteistyössä Hämeenlinnan Jalkapalloseuran kanssa ja  seurat yhdessä työskentelevät paremman huomisen puolesta edistämällä hämeenlinnalaista jalkapallokulttuuria.

HJS Akatemia ry

Y-Tunnus:
2720057-1
Osoite:
Matti Alangon katu 24
(Kaurialan Stadion)
13130 Hämeenlinna
Sähköposti:
miehet@hjs.fi 
Puhelin:
+358 442352435

SEURAA MEITÄ